Invata sa spui NU

Spuneti doar „Imi pare rau – nu pot face asta chiar acum”

Asa este, uneori, ajuta la blocare pana cand aveti sansa sa va uitati complet la modul in care spuneti ca „da” acestui nou angajament va poate afecta viata si viata celor care depind deja de voi. Utilizati un ton simpatic, dar ferm. Daca sunteti presat de ce, raspundeti ca nu se incadreaza in programul dvs. si schimbati subiectul. Cei mai multi oameni rezonabili vor accepta acest lucru ca un raspuns, asa ca daca cineva va tine in continuare sa va preseze, sunt nepoliticosi si este in regula sa repetati „Imi pare rau, dar acest lucru nu se potriveste cu programul meu” si schimbati subiectul, sau chiar sa plece daca trebuie.

Oferiti-va timp

Daca nu sunteti convins sa fiti asa de fermi sau daca aveti de-a face cu oameni impovarati, este bine sa spuneti: „Lasa-ma sa ma gandesc la asta si sa ma intorc la tine.” Acest lucru va ofera sansa de a va revizui programul, „da” unui alt angajament, faceti o analiza cost-beneficiu si apoi reveniti la ele cu un raspuns da sau nu. Cel mai important, aceasta tactica va ajuta sa evitati sa va simtiti presati pentru a va depasi viata si pentru a lua prea multa stres.

 

Spuneti Da la altceva

Daca doriti cu adevarat sa faceti ceva, dar nu aveti timp (sau aveti probleme sa acceptati ca nu faceti asta), este bine sa spuneti: „Nu pot sa fac asta, dar pot … „Si mentionati un angajament mai mic pe care il puteti face. In acest fel veti fi totusi partial implicat, dar va fi in termeni proprii.