Este timpul pentru o noua hota? La ce sa fii atent inainte de a o achizitiona!

Hotele ar putea parea o modalitate de a cheltui bani pentru accesorizarea unei bucatarii, dar ele pot fi esentiale pentru indepartarea mirosurilor si pentru ventilatie. Bucatariile cu design deosebit, de mari dimensiuni, pot fi un punct de interes placut pentru oaspeti. Totusi, inainte de a alege acea hota care sa fie masura cerintelor si nevoilor dumneavoastra, trebuie sa acordati atentie urmatoarelor aspecte:

Ventilatia

Aerul de la o hota ventilata este aruncat in afara casei dumneavoastra, ceea ce face ca aceasta sa fie cea mai buna cale de a indeparta complet fumul si mirosurile. Cu o hota neventilata, aerul este tras printr-un filtru si apoi recirculat inapoi in bucatarie. Avantajul este ca nu este necesara nicio conducta, dar este mai putin eficienta si poate sfarsi prin a dispersa doar aerul in interiorul casei. Unele modele sunt convertibile si pot fi instalate pentru a functiona in oricare dintre moduri.

Tip

Exista o varietate de tipuri de hote care corespund diferitelor cerinte de instalare. Amenajarea bucatariei (si ajustarile pe care sunteti dispus sa le faceti pentru a le schimba) pot sa dicteze daca aveti nevoie de o hota incorporabila pentru perete sau dulap. Hotele sub-cabinet se monteaza pe dulapurile de deasupra zonei. O varianta este o hota de perete, care se monteaza pe perete in locul dulapurilor. Daca hota este cuplata, tubulatura este ascunsa in interiorul unui dulap, perete, sezut sau tavan din apropiere. Fara dulapuri din apropiere care sa ajute la patrunderea aerului in sus, se recomanda ca o hota sa fie cu cel putin trei centimetri mai lata pe fiecare parte decat masa de gatit.

Marimea

Latimile standard sunt de 30 sau 36 de centimetri, dar vin si in variante pro supradimensionate. Daca gatesti foarte mult si bucataria ta se poate descurca cu o hota mare, mai mare poate fi mai bine in acest caz.

Putere

Fluxul de aer al unei hote este masurat in metri cubi pe minut. Cu cat numarul este mai mare, cu atat mai mult atmosfera poate fi aerisita, dar acest lucru nu se coreleaza neaparat cu performanta efectiva a ventilatiei.

Zgomot

Asa cum v-ati astepta, zgomotul joaca un rol important in decizia finala. Zgomotul este masurat in sunete. Comparati sunetele dintre unitatile pe care le ganditi, intelegand ca una singura este aproximativ echivalenta cu un frigider care ruleaza, iar patru sonete sunt la nivelul unei conversatii normale.

Caracteristici

Vitezele multiple ale ventilatoarelor sunt cele mai utile functii pe care le puteti cauta. Veti dori cel putin doua, unul pentru aerisire de mare viteza, puternic, dar zgomotos si altul pentru aerisire mai putin urgenta si mai putin silentioasa. Poate doriti sa cautati un model care ofera un buton de viteza variabila, permitandu-va sa ajustati viteza dupa cum este necesar. O alta caracteristica utila, un timer de evacuare, poate opri automat capota de evacuare dupa o anumita perioada de timp. Luminarea integrata este standard pentru majoritatea hotelor, dar tipul de bec si setarile pot varia foarte mult. Optiunile pentru mai multe niveluri de lumina sunt destul de practice si poate doriti sa verificati daca vreti sa inlocuiti becurile, acestea nu vor fi prea scumpe sau greu de gasit.

Unele hote sunt dotate cu senzori de caldura, denumiti si termostate, care ajusteaza automat viteza ventilatorului cand se detecteaza caldura excesiva. Pericolul cu aceasta caracteristica este ca daca uleiul fierbinte prinde foc, ventilatorul se poate aprinde si atrage mai mult aer la foc. Prin urmare, aceasta nu este o caracteristica recomandata.